Retkeilykö välineurheilua?

23.05.2021

Onko retkeily välineurheilua vai pärjäisikö retkillä vähemmillä hankinnoilla? Voisiko osan ostaa käytettynä tai lainata jostakin? Ettei kaikkea tarvitsisi ostaa uutena. Millaisen hiilijalanjäljen retkeilyvarusteet jättävät? Tai millaisen loven ne tekevät lompakkoon? Kuinka paljon minulla on varaa käyttää niihin? Millainen käyttöikä hankkimillani tuotteilla on? Käyttöikään toki vaikuttaa monikin tekijä, mm. se kuinka hyvää huolta tavaroistaan pitää ja millaisissa reissuissa niitä käyttää. Esimerkiksi yksi myrskyinen yö voi repiä teltan rikki, vaikka kyse olisi vähän paremmasta teltasta. Tai makuupussi voi homehtua, jollei sitä kuivata hyvin.

Näitä kysymyksiä olen joutunut viime aikoina pohtimaan useasti, kun olen joutunut tekemään paljon välinehankintoja vaelluksiin ja retkeilyyn liittyen. Olen joutunut punnitsemaan monelta eri kantilta, mihin olen valmis sijoittamaan ja mitkä hankinnat koen tärkeinä. En ole mikään himoshoppailija, vaan ostan lähinnä silloin kun on pakko. Nyt on ollut pakko, koska viikon pituisille vaelluksille ei riitä sama määrä tavaraa ja retkeilyvälineitä, kuin muutaman tunnin metsäretkille tai niille retkille, minne lähdetään autolla (ajetaan autolla johonkin ja pystytään teltta johonkin siihen lähistölle).

Kun lähdetään auton kanssa retkelle, on aika lailla yhdentekevää kuinka paljon mukaan otettavat tavarat painavat, koska niitä ei tarvitse kantaa päivätolkulla rinkassa, vaan ne voi kätevästä siirtää autosta käyttöön ja takaisin. Silloin riittää vanha painava neljän hengen kupoliteltta tai vähän painavammat makuualustat eikä rinkalla tai repullakaan ole niin väliä. Nyt, kun pitäisi saada kaikki mahtumaan rinkkaan, mitä jaksaa vielä hyvin kantaa, pitääkin hankintoja miettiä vähän uudelleen. On siis aika päivittää retkeilyvälineet 2020 -luvulle sieltä 1990 -luvulta, missä niitä edellisen kerran on hankittu.

Koska koen tavarahankinnat välttämättömänä pahana, koen välillä ahdistusta, kun käyn retkeilyvälineitä myyvissä kaupoissa. Viimeisimpänä ostoksena oli uusi teltta, jolla piti olla tietyt kriteerit. Sen piti olla ympärivuotisesti käytettävissä, siinä pitää olla absidi (eteinen kengille ja tavaroille) ja siihen pitää mahtua kaksi henkeä nukkumaan. Mieluusti se saa olla vielä edullinen ja kevyt kantaa. Painavaa telttaa on ikävä kanniskella monen päivän vaelluksella. Samoin teltta, mikä ei pidä vettä, on ikävä sateella. Mietin ensin, että tuollainen teltta on helppo löytää, kun valikoima on nykyään laaja. Mutta tunti minulla vierähti kaupassa eri vaihtoehtoja selvitellessä ja myös myyjää tarvittiin avuksi. Kiitos kärsivällisyydestä nuorelle myyjälle, joka selvitti pyynnöstäni monta seikkaa. No, löysin teltan ja toivon, että valitsemani teltta kestää vähintään yhtä kauan käytössä kuin edellinen eli reilut 20 vuotta (toimii se edelleen, mutta se on se painava iso kupoliteltta, mitä ei voi ottaa vaelluksille mukaan). Kyse oli siis myös pitkäaikaisesta sijoituksesta. Ei pidä pelkästään tuijottaa hintalappuun, vaan jakaa se hinta niillä käyttökerroilla joilla sen on määrä olla mukana. Jos retkeilee harvoin, välttää halvempi versio. Jos retkeilee paljon ja tekee myös vaelluksia, kannattaa panostaa hyvään ja kevyeen telttaan.

Teltan lisäksi olen viimeisen puolen vuoden aikana ostanut makuualustan, riippumaton, underblanketin, vaelluskengät, retkikeittimen, retkeilyyn sopivia vaatteita, merinovilla-alusvaatteita ja makuupusseja niin kesä- kuin talvikäyttöön vain osan tässä mainitakseni. Olen tullut siihen tulokseen, että jos haluaa viilata vaelluksilla grammoja, välinevalinnoilla on merkitystä ja silloin retkeilystä voi helposti tulla välineurheilua. Markkinoille tulee aina vaan kevyempiä ja parempia retkeilyvälineitä ja jos haluaa pysyä ajan tasalla, pitäisi niitä uusia useammin kuin parin kymmenen vuoden välein. Itse taas pyrin ajattelemaan pitemmällä tähtäimellä ja ostamaan kunnollista ja aikaa kestävää.

Uusia ja kevyitä tavaroita tärkeämpää on mielestäni miettiä retkelle lähtiessä mitä tavaroita ilman pärjää ja mitkä ovat pakollisia ko. reissulla. Näin voi myös vähentää kiloja rinkassa eikä tärkeillä mukaan otettavilla tavaroilla tai niiden painolla ole niin väliä. Yllättävän vähällä tulee toimeen reissussa, jos ei ole kovin vaativa. Tärkeintä olisikin miettiä aina uusia retkeilykamoja ostaessa, mikä oikeasti on tärkeää ja mitä ilman retkeilystä ei tule mitään. Näin tavaramäärä ei lisäänny holtittomasti ja jaksaa kantaa sen mitä tarvitsee mukaan. Näin voidaan välttää turhaa kulutusta ja välineurheilumaisuutta retkeilyssä.

Tämän ajatuksen innoittamana tutkin edellisen vaellukseni varustelistaa (yksi A4 -kokoinen lista täynnä erilaisia tavaroita) ja mietin, mitä ilmankin olisin pärjännyt ja jätän ne seuraavalla reissulla kotiin. Aivan varmasti siellä on sellaista, mitä en oikeasti tarvinnut ja mitä ilmankin pärjäisin.

Tehtävä: Mieti, mitä tavaroita ilman et voi lähteä reissuun? Mieti, onko sinulla edellisellä reissulla ollut mukana sellaisia tavaroita, mitä et tarvinnut kertaakaan?


Julkaistu alunperin 13.11.2020 edellisillä nettisivuillani

Terhi Niiranen Tmi, Imatra, 044 0306762, luontoon.metsaan@hotmail.com
Luo kotisivut ilmaiseksi!