Retkikoulut lapsille

Lapset tarvitsevat elämäänsä erilaisia elämyksiä ja kokemuksia luonnossa sekä luontoyhteyden löytymisen

Lapset seikkailevat mielellään luonnossa


Kaikessa lapsille suunnatussa ohjelmassa on vahvasti läsnä luonto, luonnon kokeminen sekä erilaiset elämykset, joita luonto tarjoaa. Toiminnan suunnittellussa otetaan aina lasten ikätaso huomioon. Kaikki ryhmät ovat pienryhmiä (max 4-5 lasta), jotta toiminta on turvallista ja yksilöt huomioivaa.

Retkikoulussa lapsi oppii luonnossa liikkumista, retkeilytaitoja ja saa upeita kokemuksia. Hän oppii retkeilemään vastuullisesti luontoa kunnioittaen. Hän saa iloita uuden oppimisesta käytännössä, sekä saa itsetunnon kehittymisen kannalta tärkeitä onnistumisen kokemuksia. Lisäksi retkikoulussa toimiminen opettaa lapselle yhteistyötaitoja, ongelmanratkaisutaitoja ja vastuullista toimintaa. Useimmille lapsille se, että pääsee turvallisen aikuisen kanssa (joka ei ole oma vanhempi) kokeilemaan telttailua luonnossa, tekemään ruokaa tulella ja liikkumaan luonnossa, on jo elämys sinänsä, jonka hän muistaa pitkään.

Retkeilykoulun sisältö:
- Retkeilyvaatetus
- Retkeilyvarusteet eri pituisille retkille
- Luonnossa liikkuminen ja jokamiehen oikeudet ja -velvollisuudet
- Kompassiin tutustuminen ja kartan luvun harjoittelua
- Retkeilyn turvallisuus
- Tulentekotaidot ja retkiruoka
- Majoitteet (millaisia majoitteita ja mihin voi leiriytyä)

Hintaan sisältyy yllä olevan sisällön mukainen käytännönläheinen ja leikillinen opetus. Se sisältää myös tikkupullat kermavaahdolla ja hillolla sekä kuuman kaakaon. Lisäksi osallistujat saavat osallistumistodistukset retkikoulusta. Tarkemmat tiedot ja ohjeistus ilmoittautuneille noin viikkoa ennen aloitusta. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa, joista voit valita paremmin lapsellesi sopivan kokonaisuuden. Lisäksi kokeneemmille retkeilijöille tarjolla konkareiden retkiviikonloppu, jonka aikana syvennetään aiemmin opittuja taitoja. Retkikoulut ovat tarjolla vain kaksi kertaa vuodessa ja ne ovat täyttyneet nopeasti ilmoittautumisen alettua!

Retkikoulu 50 e arki-iltaisin ja retkikoulun jatko-osa (la-su) 7-11 -vuotiaille 40 e.

Retkikoulu on 4 kerran kokonaisuus (yhden kerran kesto 2 tuntia), jonka aikana lapsi oppii retkeilyn perusteita. Retkikoulusta saa todistuksen.

Jatko-osassa tehdään yhden yön telttaretki, jonka aikana lapsi saa käytännössä harjoitella retkikoulussa oppimiaan asioita. Retkikoulun jatko-osaan voi ottaa oman vanhemman mukaan, jos yö ulkona teltassa jännittää. Omat eväät ja varusteet.

Retkikouluviikonloppu 90 e la-su.

Tämä versio retkikoulusta toteutetaan lähtemällä yhdeksi yöksi telttaretkelle ja siinä samalla opetellaan yhdessä retkeilytaitoja ja luonnossa liikkumista. Tämä sopii vähän isommille lapsille, jotka ovat valmiit lähtemään yhdeksi yöksi telttailemaan itsenäisesti. Omat eväät ja varusteet. Retkikoulusta saa todistuksen.

Konkareiden retkiviikonloppu pe-su 90 e

Tämä vaihtoehto sopii parhaiten heille, joilla on jo hieman kokemusta retkeilystä ja telttailusta. Konkarit pääsevät syventämään aikaisempaa retkeilyosaamistaan viikonlopun aikana mm. harjoittelemalla tuluksien käyttöä, retkiruoan valmistamista nuotiolla ja oppimalla vastuullista luonnossa liikkumista (luonnossa liikkuja liikkuu luonnossa jälkiä jättämättä, roskattomasti).  Retkellä yövytään 2 yötä teltassa omin eväin ja varustein.

HUOM! Kesällä 2022 minulla toivottavasti on jo käytössä 5-6 hengen kotateltta, joka mahdollistaa koko ryhmän majoittumisen samassa majoitteessa (metsässä voi lapsen mielestä olla pelottavaa, varsinkin yöllä, mutta jos hänellä on turvallinen aikuinen samassa tilassa, pelko lienevee ja olo on turvallisempi kuin yksin nukkuessa). Minulta saa pientä korvausta vastaan vuokrattua retkeilyvarusteita eli nekään eivät ole este retkikouluun osallistumiselle. 


Kevään 2021 retkikouluun osallistuneet tytöt innostuivat niin kovin, että halusivat lähteä kanssani kesällä yhdeksi yöksi telttailemaan. Tämä toteutettiin ja tyttöjen mielestä aika loppui jälleen kesken. Yöreissulla he sanoivat, että haluavat lähteä kanssani retkelle myös seuraavana kesänä, tällä kertaa viikoksi, tai vähintään viikonlopuksi. Mielestäni tämä on parasta palautetta lapsilta eli haluavat tulla aina uudestaan ja uudestaan.

Retkikoulu kevät 2021
Retkikoulu kevät 2021

Kesä 2021. Nämä kuvassa näkyvät hetket ovat niitä, kun tietää onnistuneensa. Omalla työllä on merkitystä. Yön yli retki onnistuneesti takana ja kotiinlähtö edessä. Näistä lapsista ehti retkikoulujen aikana tulla minulle rakkaita! Kiitos tytöt, uudet ystäväni, te autoitte minua tekemään retkikoulusta juuri sellaisen, kuin sen pitikin olla (kun sitä paperille luonnostelin)!

Ensi kesänä nähdään taas!


Ilmoita lapsesi retkikouluun kätevästi sähköisen ajanvarauskalenterin kautta seuraavasti:

Valitse ensin palvelukategoria ja sen jälkeen haluamasi palvelu.

Hyvinvointipalvelut maksetaan sähköisen ajanvarauksen kautta ilmoittautumisen yhteydessä.

Jos et jostain syystä saa sitä kautta varattua, laita viestiä luontoon.metsaan@hotmail.com.

Sähköisen ajanvarauspalvelun kautta voit ostaa myös lahjakortteja haluamallesi summalle, joko itsellesi tai lahjaksi.