Mielimaiseman avulla vähennät stressiä

23.05.2021

Millainen on sinun mielimaisemasi? Se paikka, minne haluat mennä aina uudelleen ja uudelleen? Missä lataat akkusi kiireisessä arjessa? Missä maisemassa mielesi lepää? Voisiko se olla suo, jossa tuoksuu aina voimakkaasti suopursulta tai suomyrtiltä? Vai voisiko se olla metsä, tunturi, syksyinen meri tai järvi, jonka pinta on peilityyni? Mihin mielesi kuljettaa sinut, kun laitat silmäsi kiinni?

Tutkimusten mukaan mielimaisemassa mieli virkistyy ja olo kohenee. Sen on todettu vähentävän myös stressiä ja karkottavan murheita. Jos et pääse mielimaisemaasi fyysisesti, myös mielikuvamatka tällaiseen paikkaan vaikuttaa mielialaan positiivisesti. Tekstin lopussa on helppo harjoitus, jota voit tehdä missä ja milloin vain. Aina silloin, kun sinusta tuntuu siltä.

Minun mielimaisemani on syksyinen metsä. Sen tuoksut, värit ja happirikas ilma. Muuttolintujen äänet ja lehtien rapina jalkojen alla. Voisin viettää metsässä vaikka koko päivän ihan vain kuljeskellen ja nauttien sen tarjoamasta väriterapiasta. Mielimaisemassani on paljon syötäväksi kelpaavia sieniä, joita voin kerätä koriini. Siellä voi kulkea omissa ajatuksissaan yksin tai seikkailla perheen kanssa. Sinne voi mennä koiran kanssa kävelylle. Toinen mielimaisemani on merenranta. Pidän merestä, varsinkin syksyisin. Meri kuohuaa ja vaahtopäät lyövät rantaan. Vettä pärskähtää kasvoillekin, kun istun rantakivikolla keltaisessa sadetakissa. Taivaalta tulee vettä ja meri tuoksuu silakalta. Meri on kaunis, kun se on niin eläväinen ja moni-ilmeinen. Meri on kaunis, rauhoittava ja meditatiivinen. Kuinka ihanaa onkaan istua sen rannalla ja katsella, kun auringon säteet heijastuvat sen pintaan tai kuunnella syysmyrskyllä sen pauhua.

Tehtävä: Ota itsellesi hetki aikaa, sulje silmäsi ja anna ajatusten kuljettaa sinut mielimaisemaasi. Viivy siellä hetki nautiskellen Kun palaat sieltä takaisin, olet toivottavasti saanut uutta voimaa arkeesi ja vähentänyt stressiä.


Julkaistu alunperin 11.10.2020 edellisillä nettisivuillani

Onko mielimaisemasi joku näistä?

Terhi Niiranen Tmi, Imatra, 044 0306762, luontoon.metsaan@hotmail.com
Luo kotisivut ilmaiseksi!