Seikkaileva luonnonlapsi ja yrityksen syntytarina

Seikkaileva luonnonlapsi - hyvinvoinnin edistäjä, liikunnan mahdollistaja ja luonnon lähelle tuoja
Seikkaileva luonnonlapsi - hyvinvoinnin edistäjä, liikunnan mahdollistaja ja luonnon lähelle tuoja

Haluat varmaan tietää, kuka on tämän yrityksen perustaja, seikkaileva luonnonlapsi? Seikkaileva luonnonlapsi olen minä, Terhi Niiranen. Rakastan uuden oppimista, uusia kokemuksia ja erilaisia elämyksiä. Äidin ja isän mielestä olen sähäkkä, taiteellinen, luova, toimeen tarttuva, liian kiltti, utelias, reipas, rohkea, aina menossa ja puhelias. Kaverit (ja mieheni) kuvailevat minua puheliaaksi, hauskaksi, tunnolliseksi, tarkaksi, lojaaliksi, avoimeksi, maanläheiseksi, mukavaksi, kiltiksi, iloiseksi, hyväntahtoiseksi, ahkeraksi, iloiseksi ja positiiviseksi. Heidän mukaansa olen huumorintajuinen, hyvä juttujen kertoja, tiedonhaluinen, urheilullinen, luova, eläinrakas, aikaansaapa ja ystävällinen. Tyttäreni mielestä olen huolehtiva, kiltti ja rakas. Huh huh, olipa siinä paljon erilaisia adjektiiveja kuvaamassa minua.

Jos reissut ja yhdessä tekeminen edellä mainitun kaltaisen ihmisen kanssa kuulostaa sinun jutultasi, lähde messiin pitämään hauskaa. Retkeily ja luonnossa liikkuminen on minulle elämys, jossa haluan viipyillä kiireettä, nautiskellen. Suorittajaa ja kilpailuhenkeä minusta ei löydy. En myöskään syty suorittamista mittaavista älylaitteista. Omituinen höpöttäjä saatan olla, mutta missään nimessä jäykkä pönöttäjä en ole. Kanssani olet kuitenkin retkeilyn ammattilaisen seurassa, sillä valmistuin 11/2021 erä- ja luonto-oppaaksi. (Lisäksi olen kasvatustieteen maisteri, ammatillinen opettaja ja liikunnanohjaaja).

Retkeilyn lisäksi olen kiinnostunut hyvinvoinnin teemoista. Haluan edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia tarjoamalla luonto- ja liikuntapalveluiden lisäksi hyvinvointia ja syvärentouttavia hoitomuotoja kuten äänimaljarentoutuksia ja hemmottelevaa päähierontaa. Olen suunnitellut palvelut rakkaudesta luontoon ja luontoa kunnioittaen. Yritykseni toiminnassa korostuvat hyvinvointiteeman lisäksi turvallisuus ja vastuullisuus. Saimaa Geopark Partnerina arvostan puhdasta luontoa ja järvivettä sekä haluan vaalia alueen kulttuuriperintöä. Haluan myös olla omalta osaltani kehittämässä alueen luontomatkailua. Lisätietoa Saimaa Geoparkista löydät osoitteesta www.saimaageopark.fi.

Kaikessa toiminnassa noudatan kestävän luontomatkailun periaatteita eli pyrimme liikkumaan luonnossa vain merkityillä reiteillä, jotta maaperän kuluminen olisi mahdollisimman vähäistä. Liikumme luonnossa rauhallisesti ja turhaa meteliä välttäen, huomioiden samalla muut retkeilijät ja luonnon eläimet. Kaikki tapahtumat ovat roskattomia eli jokainen kuljettaa omat roskansa pois maastosta jätehuollon saatavuudesta riippumatta. Lisäksi kunnioitamme jokamiehen oikeuksia ja velvollisuuksia. Koen tehtäväkseni myös jakaa ympäristötietoutta eteenpäin muille.

Minulle turvallisuus on ennen kaikkea ajattelumalli ja toimintapa. Kaikista tapahtumista laaditaan turvallisuussuunnitelma ja riskiarviointi. Kaikessa toiminnassa noudatetaan Tukesin ohjelmapalveluyritysten turvallisuusohjeistusta. Minulla on ajantasalla olevat ensiaputaidot ja muut tarvittavat pätevyydet sekä retkillä kuljetan mukana ensiapuvälineitä. HUOM! Osallistuessasi yrityksen toimintaan, sitoudut noudattamaan yrityksen antamia turvallisuus- ja ympäristöohjeita.


Arvot, jotka näkyvät kaikessa tekemisessä niin yksityiselämässä kuin yritystoiminnassa.

  1. Kiireettömyys - kaikessa toiminnassa aikaa on varattu niin paljon, että tunnelma säilyy kiireettömänä. Aikataulut on laadittu niin, että on mahdollisuus tehdä jotain spontaanisti esim. retkellä poiketa tauolle tai kiehtovalle polulle.
  2. Hauskuus ja rentous - kaikessa mitä teen, on mukana hauskuus. Asioita on kiva tehdä ja nautin itse tekemisestä. Minulla on rento asenne elämään, keskustelu soljuu ja hommat hoituvat. Toisinaan myös nauru raikaa. Vaikka toiminnassa näkyy rentous ja hauskuus, on minulle kuitenkin tärkeää huolehtia asioista parhaalla mahdollisella tavalla, jotta sinä koet olevasi turvallisessa ja luotettavassa seurassa. Koen onnistuneeni, jos tämä fiilis välittyy asiakkaalle.
  3. Aito kohtaaminen ja välittäminen - haluan oikeasti tutustua ihmiseen, kuunnella ja olla läsnä. Haluan, että asiakas viihtyy ja hänellä on hyvä olla. Tästä syystä suosin pienryhmiä ja yksilöllistä palvelua. Retkille voidaan lähteä vaikka kahdestaan, kiireettömästi, sinun
    etenemisvauhtiasi.
  4. Rakkaus luontoon - kaiken toiminnan perusta. Luonnon kunnioittaminen lähtee kiireettömästä ajasta luonnossa, roskattomista retkistä, jokamiehen oikeuksien ja velvollisuuksien kunnioittamisesta, muiden luonnossa kulkijoiden huomioimisesta jne. Lisäksi auto, jolla
    siirrymme kohteisiin, käyttää polttoaineena biokaasua, on lähes nolla päästöistä.


LuontoonMetsään - tarina yrityksen takana

Ollessani uupunut elämään, sen vaatimuksiin, sekä itselleni asettamiini vaatimuksiin, kuljin paljon luonnossa. Samoilin ja patikoin metsissä ihan vain hengitellen ja puiden kylkiä silitellen. Istuin veden äärellä, kuuntelin kosken kuohuntaa ja katsoin, kuinka vesi kiersi taidokkaasti esteitä tiellään. Kiipeilin kallioilla silitellen niiden ikiaikaista pintaa. Silitin kallioiden sammaleisia poskia miettien mitä kaikkea ne olivat nähneet ja kokeneet vuosituhansien aikana. Mitä kaikkea ne olivat saaneet kestää, jääkaudetkin. Siinä ke kuitenkin seisoivat jykevästi paikoillaan, kaiken kokemansa jälkeenkin. Ihailin luontoa ja sen kykyä selviytyä vastoinkäymisistä.

Metsässä kulkiessani tuuli sai puut paljastamaan ikiaikaiset salaisuutensa havisuttamalla puiden lehtiä. Koskikin pauhasi omia viisauksiaan. Yhtä kaikki, luonto yritti sanoa minulle "Katso, mekin olemme olleet täällä jo vuosisatoja ja osa jopa vuosituhansia, eikä meillä ole kiire mihinkään. Olemme täällä myös silloin, kun sinua ei enää ole. Joten ihminen, hidasta, pysähdy ja nauti elämän pienistä asioista. Opi elämään hetkessä. Ei ole kiire mihinkään." Tämän kaiken ansiosta löysin taas kateissa olleen luontoyhteyteni. Luonto tuli osaksi minua. Luonnossa oli hyvä olla.

Minä, kuten luonto maastopalon jälkeen, aloin pikkuhiljaa voimaan paremmin. Imin voimaa ja energiaa luonnosta. Halusin olla luonnon kaltainen, yhtä luonnon kanssa. Kokemuksesta ja luonnosta voimaantuneena päätin ottaa selviytymisstrategian arjen vaatimuksia vastaan luonnosta. Vaikka pintani saisi kolhuja, pitäisin juureni tukevasti maassa kuten puutkin. Päätin, että kierrän tulevaisuudessa esteet yhtä taidokkaasti kuin vesi. Pidän paremmin pintani niin kuin kallio. Halusin olla kuin esi-äitini, seikkaileva luonnonlapsi, joka kulkee luonnossa pihkalta ja savulta tuoksuen housunpolvet vihreiksi värjäytyneinä ja heinänkorsia hiuksissaan, juurilleen palaten.

Vaikka vietin paljon aikaa yksin luonnossa kulkien, huomasin, että on mukavampi kulkea yhdessä toisten kanssa. Silloin kokemukset ja elämykset ovat kaksin verroin hauskempia. Toinen voi myös tarjota tarvittaessa turvaa ja tukea, jos ote lipsuu liukkaalla kalliolla tai pimeys pelottaa.

Muutamien sivupolkujen jälkeen perustin tämän luontoalan yrityksen, jotta muutkin ihmiset saisivat kokea luonnon kuten minä. Näin syntyi LuontoonMetsään. Se muistuttaa minua aina siitä, että arjen keskelläkin voin lähteä luontoon milloin vain. Reppu selkään ja matkaan. LuontoonMetsään on myös mielentila, sillä se muistuttaa hidastamaan arjessa. Metsä antaa olla oma itsensä, läsnä siinä hetkessä.

Haluankin retkilläni viedä sinut niihin maisemiin, joista itse ammennan voimaa ja energiaa arkeen. Haluan jakaa luonnon salaisuudet juuri sinun kanssasi. Pääset kanssani karuille kallioille, veden ääreen ja erilaisiin metsiin. Kuljetaan kiireettä ja annetaan luonnon antaa meille kaikki se, mikä sillä on meille sillä hetkellä tarjottavanaan. Tehdään se luontoa kunnioittaen ja luontoon jälkiä jättämättä. Lupaan sinulle, että retket kanssani maistuvat elämältä, seikkailulta ja retkieväiltä. Matkalta kotiin viemisiksi saat vaatteisiin pinttyneen savunhajun lisäksi muistot, jotka istuvat sinussa kuin pihka housun persuksissa.

Terhi Niiranen Tmi, Imatra, 044 0306762, luontoon.metsaan@hotmail.com
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!