Luontoseikkailuja lapsille ja nuorille

Suomen upea luonto kutsuu meitä liikkumaan. Metsät tarjoavat paljon tutkittuja terveysvaikutuksia. Ne poistavat stressiä ja tarjoavat mahdollisuuden tarkkailla metsäneläinten ja lintujen elämää. Jos kuljet metsässä kaikki aistit auki, voit kuulla eri lintulajien laulua, haistaa metsän tuoksua, kävellä sammaleilla ja poluilla. Luonto tarjoaa meille myös monenlaista syötävää villivihannesten, marjojen ja sienten muodossa. Sinulla on siis monta syytä lähteä retkeilemään ja kulkemaan luontoon.

LuontoonMetsään tarjoaa sinulle opastettuja, etukäteen suunniteltuja seikkailuja metsissä ja luonnossa halusitpa sitten lähteä retkeilemään, vaeltamaan tai muuten vain aikaa viettämään pienemmällä tai isommalla porukalla.

VAROITUS! Retkeily luonnossa ja retkikoulun käyminen voivat laukaista sinussa kipinän retkeillä ja kulkea luonnossa myöhemminkin.

ps. Nuotiohetket, päiväretket, melonnat ja vaellukset tilauksesta.

Leikki on lasten työtä
Leikki on lasten työtä

Kesällä 2024 tarjolla seuraavat tapahtumat lapsille:


TI 4.6. klo 16.30-17.15     Kepparit maastossa, Vuoksenniska, 10 eur

Ti 4.6. klo 17.30-18.15     Luontoparkour, Vuoksenniska, 10 eur

TI 11.6. klo 16.30-17.15   Kepparit maastossa, Vuoksenniska, 10 eur

Ti 11.6. klo 17.30-18.15   Luontoparkour, Vuoksenniska, 10 eur

TI 18.6. klo 16.30-17.15   Kepparit maastossa, Vuoksenniska, 10 eur

Ti 18.6. klo 17.30-18.15   Luontoparkour, Vuoksenniska, 10 eur

TI 25.6. klo 16.30-17.15   Kepparit maastossa, Vuoksenniska, 10 eur

Ti 25.6. klo 17.30-18.15   Luontoparkour, Vuoksenniska, 10 eur

La-su 15.-16.6. ja la-su 10.-11.8. klo 10-12 Koululaisten retkikoulu osa 1, Vuoksenniska, 90 eur

La-su 17.-18.8. (alkaa klo 16 ja päättyy klo 12) Koululaisten retkikoulu osa 2 (1 yö teltassa), Rastiniemi, 120 eur


Ilmoittaudu yllä oleviin tapahtumiin viimeistään 3 pv aiemmin tämän linkin kautta. 


Seikkaileva susi kavereineen odottaa Sinua mukaan seikkailuun!
Seikkaileva susi kavereineen odottaa Sinua mukaan seikkailuun!

Tunteet hukassa -metsäseikkailu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille


Lähde kanssani metsäseikkailulle etsimään tunteiden salaisuudet ja tunnesymbolit. Palauta metsään, sen eläimille ja Hukka-perheelle tunteiden tasapaino.

Tunteet hukassa -metsäseikkailu on metsään tai luontoympäristöön viety tunnetaitoseikkailu, joka on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille lapsille. Metsäseikkailu opettaa tärkeitä asioita lapsen kehityksen kannalta: seikkailu opettaa erilaisia tunteita ja niiden ymmärtämistä, luonnon ja eläinten kunnioittamista sekä ruokkii mielikuvitusta ja lapsen omaa luovuutta. Tunneseikkailussa kehittyvät myös lapsen omat ongelmanratkaisutaidot sekä ryhmässä ja yhdessä toimiminen. Tunteet Hukassa- metsäseikkailu sisältää aistiharjoituksia, kehontuntemusharjoituksia, väriterapiaa ja luonto- sekä tunnetyöskentelyä.

Tunteet Hukassa -metsäseikkailun taustatarinassa hukkavanhemmat yrittävät parhaansa mukaan opettaa lapsilleen elämää, sen vaaroja ja tunteiden kirjoa, mutta tunteet ovat hukassa. Tarina kertoo, että metsän eläimillä on hallussaan tunteiden salaisuudet, tunnekivet, jotka palauttavat hukassa olevat tunteet, ja tasapaino voi palata. Hukkalapset (jotka ovat osallistujia) lähtevät metsäiselle seikkailulle tapaamaan tuttuja metsän eläimiä ja etsimään tunteita, matkan varrella koetaan monia yllätyksiä, suoritetaan kinkkisiä tehtäviä, liikutaan, aistitaan ja opitaan tunteista.

Tunteet hukassa -metsäseikkailu on 4 kerran kokonaisuus. Jokaisella kerralla käsitellään 2-3 eri tunnetta eri harjoitusten avulla. Yhden kerran pituus on n. 1 h.

Hinta tälle neljän kerran kokonaisuudelle on 60 eur per lapsi, sis. alv 24 %

Alle kouluikäisten ryhmä; max 6 lasta vanhemman kanssa

Alakouluikäisten ryhmä; max 5 lasta ilman vanhempia

Kuva: Suomen Latu, Tunteet hukassa -metsäseikkailu
Kuva: Suomen Latu, Tunteet hukassa -metsäseikkailu

Retkikoulu - varmuutta luonnossa liikkumiseen


Jos metsään haluat mennä nyt.. etkä ole koskaan aiemmin retkeillyt, suosittelen sinulle retkikoulua, jonka käytyäsi ymmärrät mitä jokamiehen oikeudet tarkoittavat käytännössä, saat sytytettyä tulet, osaat pystyttää majoitteen ja tehdä ruokaa tulella.

Koululaisten retkikoulut

Tarjoa lapsellesi luontoelämys, joka voi parhaimmillaan sytyttää lapsessasiretkeilyn ja luonnossa liikkumisen kipinän sekä luontosuhteen syvenemisen. Retkikoulu tarjoaa luontoelämyksen lisäksi aimo annoksen oppia retkeilystä ja luonnosta. Se on myös ainoa reitti päästä toteuttamilleni retkikoulun jatko-osien yön yli retkille muiden samanhenkisten kanssa. Koululaisten retkikoulut muodostavat kokonaisuuden, jos haluatte kasvattaa lapsen retkeilyintoa ja -osaamista. Kaikissa lapsille suunnatussa toiminnassa on vahvasti luonto läsnä, luonnon kokeminen sekä erilaiset elämykset, joita luonto tarjoaa. Toiminnassa otetaan huomioon aina myös lasten ikätaso. Kaikki ryhmät toteutuvat pienryhminä (max 4-5 lasta), jotta toiminta on turvallista ja yksilöt huomioivaa.

Koululaisten retkikoulussa ja sen jatko-osassa lapsi oppii luonnossa liikkumista, retkeilytaitoja ja saa upeita kokemuksia. Hän oppii retkeilemään vastuullisesti luontoa kunnioittaen. Hän saa iloita uuden oppimisesta käytännössä, sekä saa itsetunnon kehittymisen kannalta tärkeitä onnistumisen kokemuksia. Lisäksi retkikoulussa toimiminen opettaa lapselle yhteistyötaitoja, ongelmanratkaisutaitoja ja vastuullista toimintaa. Useimmille lapsille se, että pääsee turvallisen aikuisen kanssa (joka ei ole oma vanhempi) kokeilemaan telttailua luonnossa, tekemään ruokaa tulella ja liikkumaan luonnossa, on jo elämys sinänsä, jonka hän muistaa pitkään. Retkikoulut on suunniteltu 7-11 vuotiaille lapsille.

Retkeilykoulun sisältö:
- Retkeilyvaatetus
- Retkeilyvarusteet eri pituisille retkille
- Luonnossa liikkuminen ja jokamiehen oikeudet ja -velvollisuudet
- Kompassiin tutustuminen ja kartan luvun harjoittelua
- Retkeilyn turvallisuus
- Tulentekotaidot ja retkiruoka
- Majoitteet (millaisia majoitteita ja mihin voi leiriytyä)

Retkikoulut tarjoavat turvallisen tavan tutustua luontoon ja retkeilyyn yhdessä turvallisen aikuisen ja samanikäisten lasten kanssa.

Hintaan sisältyy yllä olevan sisällön mukainen käytännönläheinen opetus. Tarkemmat tiedot ja ohjeistus ilmoittautuneille noin viikkoa ennen aloitusta. Tarvittaessa minulta saa lainaksi lisäveloituksesta tarvittavia varusteita, jos sinulla ei ole omia.

Retkikoulut pitävät sisällään kolme eri moduulia:

Ensimmäisenä osana on retkikoulun perusosa, johon sisältyy em. lisäksi tikkupulla kermavaahdolla ja hillolla sekä kuuma kaakao 3. kerralla, kun harjoitellaan tulentekotaitoja ja retkiruoan valmistusta. Lisäksi osallistujat saavat osallistumistodistuksen retkikoulun suorittamisesta. Perusosan hinta 90 eur sis. alv 24 % (4 x 2 h).

Toisena osana on retkikoulun jatko-osa sisältää yhden yön retken, jonka aikana harjoittelemme käytännössä perusosassa harjoiteltuja asioita. Retkikoulun jatko-osa sopii parhaiten lapsille, jotka uskaltavat lähteä yöksi metsään turvallisen aikuisen kanssa.

Jatko-osan hinta on 120 eur sis. alv 24 % (yhden yön retki).

 Kolmantena osana on konkareiden retkiviikonloppu

Sen jälkeen, kun on ansiokkaasti suorittanut sekä retkikoulun perusosan että jatko-osan, on valmis lähtemään seikkailulle koko viikonlopuksi turvallisen aikuisen kanssa. Konkareiden retkiviikonloput tarjoavat lapsellesi turvallisen tavan harjoitella ja syventää retkeilytaitoja. Ryhmässä aina max 4 lasta, jotta voidaan taata yksilöllinen ja turvallinen retki jokaiselle.

Konkareiden retkiviikonloppua vietetään Kyläniemen Rastiniemessä.  Konkareiden viikonloppuun osallistuminen edellyttää retkikoulun perusosan ja jatko-osan suorittamista tai vankkaa aiempaa kokemusta retkeilystä.

Konkareiden retkiviikonlopun hinta on 200 eur sis. alv 24 % (pe ilta - su aamu).


Ps. retkikouluissa majoitumme yhdessä isossa kotateltassa niin kenenkään ei tarvitse yön pimeydessä pelätä metsän ääniä (yksin).

Huom! Retkillä Sinulla ja/tai tulee olla voimassa oleva vapaa-ajantapaturmavakuutus voimassa siltä varalta, jos jotain sattuu. Tapahtumanjärjestäjä ei ole vakuuttanut osallistujia.


Kepparit maastossa

Valjastakaa keppihevoset maastoratsastusta varten! Kepparit maastossa on kaikkien keppihevostelua harrastavien maastohetki. Maastossa loikitaan esteiden yli, mennään villisti laukaten ja ravaten. Välillä vaihdetaan käyntiin ja ihastellaan maisemia ja luontoa. 
Pakkaa hevoselle heinää ja itsellesi pienet eväät reppuun. Retki kestää noin tunnin ja maksaa 10 eur (sis. alv. 24 %) per ratsukko. Ryhmän koko max 6 ratsukkoa. Sään mukainen vaatetus.

Luontoparkour

Luontoparkour on tarkoitettu 6-9 -vuotiaille lapsille. Luontoparkourissa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen. Siinä on ideana hyödyntää liikunnassa luonnon eri elementtejä, esim. kiviä, kantoja, puiden runkoja ym. Se voi olla hyppyjä kiville, pujottelua puiden oksien ali, ja mitä sitten keksitäänkään. Pääasia, että se on kivaa tekemistä ja lasten luontosuhde kehittyy. Ehkä samalla opitaan luonnosta myös jotain.

Luontoparkour -hetki kestää noin tunnin ja maksaa 10 euro (sis. alv. 24 %) per lapsi. Ryhmään mahtuu max 6 lasta. Sään mukainen vaatetus.

Terhi Niiranen Tmi, Imatra, 044 0306762, luontoon.metsaan@hotmail.com
Luo kotisivut ilmaiseksi!