Koli

Eletään aikaa ennen Kolin asutusta. Kerrotaan, että Kolilla mellastivat mahtavat haltiavoimat, Kolin korkeat isännät, Mustarannan murhat miehet. Näitä haltijoita käytiin suostuttelemassa kaukaa ympäri Karjalaa. Niillä uskottiin olevan suuri vaikutus ihmisten asioihin, elämänvaiheisiin ja kohtaloihin. Minun kohtalonani oli rakastua Kolin luontoon. Sen luonto vetää minua puoleensa. 

Lähde 17950-luvulla eläneen Korpi-Jaakon jalanjäljissä kulkemaan ikiaikaisille maille Kolille. Kuljemme jalan, kuin ennen aikaankin. Kansallispuiston nykyinen polkuverkosto on rakentunut alunperin vaaroilla asuneiden torppareiden ja karjan käyttämien polkujen varaan. 

Siellä täällä näet ihmisen käden jäljen. Metsiä on kaskettu pelloiksi, taloja on rakennettu ja lampaat huolehtivat nurmikoiden hoidosta. Kaskisavut nousevat Kolin rinteiltä, metsiä ennallistetaan, kaskessa viljellään perinteitä vaalien kaskinaurista tai kaskiruista. Kaskiperinteitä vaalimalla suojellaan perinnebiotooppien eliölajistoa sekä pyritään palauttamaan metsien luonnontila ja lisäämään metsien monimuotoisuutta. Tärkeää on myös vanhojen maankäyttötapojen sekä kolilaisen kulttuuriperimän vaaliminen. 

Terhi Niiranen Tmi, Imatra, 044 0306762, luontoon.metsaan@hotmail.com
Luo kotisivut ilmaiseksi!