Retkikoulu 7-11 -vuotiaille lapsille - kevät 2021

21.05.2021

Retkeilykouluidea sai alkunsa opintojen aikana

Ajattelin kirjoittaa tähän muutaman rivin järjestämästäni retkikoulusta 7-11 -vuotiaille lapsille keväällä 2021. Idea lasten retkikouluun tuli erä- ja luonto-opasopintojen aikana, jossa eräällä kurssilla tehtävänä oli keksiä joku luontoon liittyvä tuote tai palvelu. Kohderyhmäksi minulla valikoituivat lapset, koska niiden kanssa puuhailu on tosi kivaa. Mietin, millaista toimintaa voisin tarjota lapsille, jotta se olisi mielekästä ja samalla kuitenkin opettavaista.  Käytin sosiaalista mediaa hyväkseni ja kyselin eri-ikäisten lasten äideiltä millaista toimintaa he toivovat lapsilleen. Sain monenlaisia ehdotuksia. Eniten toivottiin kuitenkin retkeilytaitojen ja luonnossa liikkumisen opettamista lapsille. Siitä lähti idea tähän retkikouluun.  Kun olin päättänyt opettaa lapsille retkeilyä, aloin miettimään retkeilyn osatekijöitä. Opetettaviksi aihekokonaisuuksiksi valikoitui 1) retkeilytarvikkeet ja -varusteet sekä vaatetus, 2) luonnossa liikkuminen, jokamiehenoikeudet, kompassin käyttö ja ilmansuunnat, 3) tulentekotaidot, retkiruokailu, hygienia ja turvallisuus sekä 4) erilaiset majoitteet.

Retkikoulu käytännössä

Retkeilykoulu päätettiin pitää 4 kerran kokonaisuutena edellä mainittujen aihealueiden mukaisesti. Yhden kerran kestoksi tuli 2 tuntia, mikä näin jälkikäteen oli ihan sopiva aika yhden aihekokonaisuuden käsittelyyn. Retkikoulussa otettiin huomioon lapsen ikätaso ja leikit ja tehtävät suunniteltiin sen mukaisesti. Tietoisesti valitsin Imatran alueelta 4 eri luontokohdetta, jossa nämä aihealueet toteutettiin. Halusin esitellä lapsille erilaisia luontokohteita, johin he voivat vanhempiensa tai jonkun muun tutun aikuisen kanssa lähteä liikkumaan ja retkeilemään. Jokaisella kerralla oli tosiaan oma teema ja suosituimmaksi teemaksi muodostui se kerta, jolloin teimme ruokaa nuotiolla. Lapset innostuivat niin kovin, että piti pyytää vanhemmilta lisäaikaa. Kaksi tuntia ei riittänyt, kun valmistimme lämpimiä eväitä ja paistoimme tikkupullia. Niin, kyseessä oli retkikoulun pilotti ja halusin vain muutaman lapsen ryhmän. Mainostin retkikoulua paikallisissa Facebook -ryhmissä ja ryhmä täyttyi nopeasti. Mielestäni 4 lasta oli juuri sopivasti. Minulla oli aikaa keskustella heidän kanssaan, käydä asioita läpi ja ryhmä pysyi hyvin koossa eikä aikaa mennyt ylimääräiseen "häröilyyn". n.

Viimeisellä kerralla lapset antoivat minulle palautetta retkikoulusta (pyysin palautetta) ja he saivat elämysten lisäksi osallistumistodistukset muistoksi.

Lasten antama palaute

Retkikoulusta tuli pelkästään positiivista palautetta lapsilta. Viimeisellä kerralla pyysin heitä täyttämään palautelomakkeen, joka oli suunniteltu helpoksi täyttää. Pyysin palautetta retkikoulun sisällöstä, opettajasta eli itsestäni, retkikoulupaikoista (luontokohteet) sekä retkikoulun kestosta. Näihin kohtiin lapset saivat valita iloisen, totisen tai surullisen naaman sen mukaan, mitä mieltä he olivat. Lisäksi pyysin heitä kirjoittamaan mikä oli kivointa ja mitä heidän mielestään tulisi kehittää. Kysyin myös suosittelisivatko he retkikoulua kavereille. Lopuksi he saivat vielä antaa arvosanan retkikoulun kokonaisuudelle.

Ja näin siinä kävi:

  • Sisältö sai kaikilta hymynaaman.
  • Opettaja sai kaikilta hymynaaman.
  • Retkikoulupaikat saivat 3 hymynaamaa ja yhden totisen naaman.
  • Kesto oli kahden mielestä hymynaaman arvoinen, yhden mielestä kesto oli liian lyhyt ja yksi antoi totisen naaman.
  • Kirjallisessa palautteessa tuli eniten hajontaa: Kivointa oli teltan pystytys, äänimaljat, kolmas kerta eli retkiruoan laitto ja yhden mielestä kaikki.
  • Kehitettävää/lisättävää kohtaan tuli pyyntö lisätä vielä retkikoulun sisältöön jotakin. Itse asiassa keskustelimme lasten kanssa tästä ja heidän toiveestaan toteutamme retkikoulun jatko-osan kesällä. Se pitää sisällään yhden telttayön jossain lähikohteessa. Siellä lapset pääsevät kokeilemaan opittuja taitoja. Nuoremmille osallistujille suosittelin vanhemman mukaan tuloa yön yli telttaretkelle, koska se voi pienemmälle olla turhan jännittävää ilman tuttua aikuista.
  • Arvosana -kohtaan tuli sanallisia vastauksia: "Hyvä", "Kiva 10/10", "Oli ihan kiva leiri" "Kiva leiri oli <3"
  • Kaikki suosittelisivat retkikoulua kaverille.

Opettaja itse on sitä mieltä, että aina on kehitettävää. Retkikoulu oli kuitenkin vasta pilotti ja pienellä viilauksella siitä saa vielä paremman. Muksujen kanssa oli tosi kiva touhuilla ja innolla odotan retkikoulun jatko-osaa.


Olisiko sinun lapsesi kiinnostunut osallistumaan retkikouluun syksyllä 2021?Terhi Niiranen Tmi, Imatra, 044 0306762, luontoon.metsaan@hotmail.com
Luo kotisivut ilmaiseksi!