Tiibetiläiset äänimaljat - syvärentoutusmenetelmä

23.05.2021

Pari kolme vuotta sitten osallistuin ensimmäisen kerran äänimaljarentoutukseen. Muistan, kuinka äänimaljojen värähtely ja soitanta sai minut unen ja valveen rajamaille, sellaiseen miellyttävään tilaan. Tunnin jälkeen oloni oli rento ja levännyt. Siitä lähtien olen haaveillut vielä jonain päivänä itse soittavani noita maagisia äänimaljoja. Viime viikonloppuna se viimein toteutui. Osallistuin "Tiibetiläinen äänimaljahoito" -koulutukseen ja ostin sieltä omat äänimaljat. Nyt harjoittelen ahkerasti niiden käyttöä tehden hoitoja itselleni ja perheelleni. Edelleen nautin niiden soinnista ja värähtelystä. Maaliskuussa avaan ovet kotihoitolaan ja teen myös jonkin verran kotikäyntejä.

Äänimaljahoito on syvärentoutusmenetelmä, jonka vaikutus perustuu resonanssiin eli myötävärähtelyyn ja ääniaaltoihin. Se hoitaa lempeästi kehoa, mieltä ja sielua. Äänimaljahoito saa kehon yli sata triljoonaa solua värähtelemään. Äänimaljahoitoa voi tehdä yksilöhoitona, parihoitona sekä sointukylpyinä. Yksilö- ja parihoidossa äänimaljoja laitetaan keholle, niitä soitetaan ja niiden annetaan värähdellä kehon chakroissa. Sointukylvyssä osallistujat makaavat lattialla viltin alla ja nauttivat äänimaljojen rentouttavasta äänestä. Siinä maljoja ei laiteta keholle.

Äänimaljahoitoa voidaan käyttää mm. rahoittumiseen, stressaantuneena, syvärentoutukseen, ahdistukseen, unettomuuteen tai kehon jännitystiloihin. Äänimaljahoidon tarkoituksena ei ole parantaa sairauksia vaan vahvistaa terveyttä. Äänimaljahoidon tarkoituksena on vaikuttaa värähtelyn avulla aivoaaltoihin (aivosähkökäyrä) laskemalla toiminnalliselta beta-tasolta alfa-tasolle eli unen ja valvetilan rajamaastoon. Vaikutus aivoaaltoihin on sama, soitetaanpa maljoja keholla (hoidossa) tai kehon ulkopuolella (hoidossa tai sointukylvyssä). Äänimaljahoidon aikana asiakas saadaan useaan otteeseen siihen olotilaan, joka kehossa vallitsee juuri ennen nukahtamista eli rauhoittavan unen ja valvetilan rajamaastoon. Asiakas voi myös vaipua hetkellisesti syvään uneen. 45 minuutin hieronta voi vastata jopa 3 tunnin unta.

Äänimaljat värähtelevät voimakkaasti ja värähtelytasoon vaikuttavat maljojen koon lisäksi mm. metalliseoksen koostumus ja taonta. Äänimaljat tuottavat melodia- ja lyriikkavapaata musiikkia, johon ei tarvitse keskittyä. Niiden kuuntelu rentouttaa mieltä ja kehoa. Hoidossa ja sointukylvyssä pyrätään aktivoimaan parasympaattinen eli lepohermosto.

Jos mietit, onko tässä kyse huuhaasta ja uskomushoidoista, voin paljastaa miettineeni sitä itsekin. Olen kuitenkin monta kertaa kokeillut sekä sointukylpyjä ja äänimaljahoitoja ja todennut niiden toimivan. Uskon siis, että kyse on jostain muustakin kuin huuhaasta. Toki äänimaljat toimivat jokaisen kohdalla yksilöllisesti, mutta aina kannattaa kuitenkin kokeilla.

Aiheesta on tehty jonkin verran tutkimusta ja sitä kannatttaa etsiä netistä, jos aihe kiinnostaa enemmänkin. Tutkimuksissa puhutaan beta-, alfa-, theta- ja delta-aalloista. Beta-aallot liittyvät tavanomaiseen valvetilaan, alfa-aallot rauhalliseen ja rentoutuneeseen mieleen (kevyt meditaatiotila), Theta-aallot flow-tilaan ja Delta-aallot syvään uneen. Delta-aallot edistävät parasympaattisen hermoston toimintaa.

Törmäsin tänä aamuna mielenkiintoiseen artikkeliin, jossa lukija voi kokeilla illusioäänien toimivuutta stressiin. Se löytyy https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/11/23/onko-stressia-nailla-illuusioaanilla-se-tutkitusti-vahenee-kokeile-itse. Siihen kannattaa tutustua. Samoin äänimaljoihin.

Tämä hoitomuoto sopii oikeastaan kaikille, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Näitä poikkeuksia ovat vakavat sydänsairaudet (rytmihäiriö, sydämen vajaatoiminta) ja syöpähoitojen aikana.

Youtubesta kanavaltani löytyy muutaman minuutin pituinen ääninäyte minun eilisestä soittoharjoituksesta https://youtu.be/9CfKXD1K5tY, jos haluat kuulla miltä äänimaljat kuulostavat.

Tiibetiläisten äänimaljojen faktat poimittu Terhi Elo /Enkelikartano koulutusmateriaalista


Julkaistu alunperin 1.2.2021 edellisillä nettisivuillani

Terhi Niiranen Tmi, Imatra, 044 0306762, luontoon.metsaan@hotmail.com
Luo kotisivut ilmaiseksi!